Heilige Hokjes

In de drukte van alle dag is het heerlijk om af en toe even met je handen bezig te zijn. Het creëert de gelegenheid om over allerlei dingen na te denken. Over het volgende onderwerp denk ik al mijn hele leven veel na: Geloven.

Als baby ben ik gedoopt, daarna deed ik mijn eerste Heilige Communie en ontving ik het vormsel. In de kerk waar ik ben opgegroeid zijn vele familieleden en bekenden gedoopt, getrouwd en begraven. Ik heb er gezongen, gehuild, gelachen, gebeden, gepraat, gefluisterd, gesmeekt, liefgehad, gehaat, gevloekt, geloofd en gehoopt. En toch heb ik me vorig jaar, na lang beraad met mezelf en anderen, officieel laten uitschrijven bij de Katholieke Kerk.

In mijn optiek zijn religies ontstaan om de mens te dienen. Het gaf mensen antwoorden op vragen waarop geen antwoord was. Het gaf mensen vertrouwen dat er machten groter dan henzelf voor hen zouden zorgen. Het gaf mensen inspiratie en voorbeelden door de prachtige eeuwenoude verhalen. Het gaf mensen hoop dat de dood geen angstaanjagend eindstation is. Religies zijn ontstaan om mensen in staat te stellen om meer uit zichzelf te halen en om kracht en inspiratie uit te putten. Niet om mensen te beperken, te ontmoedigen of ze meer regels op te leggen dan ze ooit zouden kunnen naleven.

Boeddhisme, Hindoeïsme, Christendom, Jodendom, Islam, Humanisme. En er zijn er nog zoveel meer. Waarom zou je er één moeten kiezen? Het is prachtig dat het Christendom zoveel krachtige verhalen en rituelen kent. Het is prachtig dat het Humanisme de verantwoordelijkheid voor de wereld en de mensen niet buiten zichzelf plaatst. Het is prachtig dat in de Hindoeïstische verhalen de goden in menselijke gedaanten op aarde komen en hun onvolmaaktheden tonen door menselijke fouten  te maken. Het is prachtig dat Moslims ieder jaar tijdens de Ramadan zoveel moeite doen om zich bewust te blijven van hun fortuinlijke bestaan en de minder gelukkige omstandigheden waaronder anderen leven. Het is prachtig dat het Boeddhisme mensen inspireert om in ‘het nu’ te leven in plaats van in het verleden te blijven hangen of eeuwig toekomstdromen na te jagen. Het is prachtig dat de Joodse sabbat mensen in de gelegenheid stelt om tijd te maken voor elkaar en voor bezinning.

Dus mensen: Wees vrij! Creëer je eigen zelf! Haal geluk, inspiratie en liefde uit alles wat je hart raakt. Wees dapper genoeg om uit je eigen hokje te stappen en te zien hoeveel schoonheid er om je heen is. Geloof in een god, het universum, de wereld, de natuur, Sinterklaas, je schoonmoeder, Bush of Obama. Maar geloof bovenal in jezelf. Want als je jezelf niet gelooft, hoe kun je dan in hemelsnaam in iets anders geloven…?

En dan ga ik nu weer verder met knutselen. 🙂

Liefs Maaike

IMG_20130928_182924

Advertenties

One thought on “Heilige Hokjes

  1. Heel mooi verwoord! Ikzelf geloof best in mezelf en in God. Ik put daar, op mijn manier, kracht uit en het gevoel hebbende, die te krijgen om door te kunnen gaan. Ik word omringd door liefde, warmte en zie al het mooie op deze wereld en om me heen. De kerk zijn opgelegde rituelen, die al jaaaaaarenlang op dezelfde manier doorgaan en daar sta ik niet achter. Geloven doe ik, maar wel op mijn manier. Soms in de auto, op het kerkhof bij Bartje, in bed. Dat kan op elk moment van een etmaal en dat voelt goed! 😉

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s