Als je erin gelooft, bestaat het.

Ik zat net heerlijk in mijn pyjama op de bank naar de intocht van Sinterklaas te kijken. Grappig om te zien hoe ‘wankel’ het verhaal is, hoe overdreven het acteerwerk is, hoe opvallend de BN-ers zijn ondanks hun lagen schmink en hoe ik niet kan onderdrukken dat ik bij de aanblik van Sinterklaas voortdurend aan Flodder denk…. (‘Maar buurman, wat doet u nu??’)

Het Sinterklaasfeest is hèt volksfeest van Nederland, maar misschien ook wel het meest besproken feest. Wel of geen zwarte Pieten? Is het vieren van Sinterklaas niet gewoon liegen tegen je kinderen? Is al dat gedoe met pepernoten in juli en dure cadeaus niet gewoon ontzettend commercieel en materialistisch? Is het geen bangmakerij dat we kinderen wijsmaken dat zwarte Piet ons op het dak staat af te luisteren?

Tja, je kunt ervan vinden wat je ervan vindt natuurlijk. Maar voor mij is Sinterklaas boven alles het feest van de magie. Ik geniet van al die kinderen op school en op tv die een rotsvast vertrouwen hebben in de onsterfelijkheid van Sinterklaas, in het paard dat over daken loopt, in de pieten die in één nacht heel Nederland van cadeautjes kunnen voorzien om daarna als sneeuw voor de zon te verdwijnen. Het brengt mij terug bij de stellige overtuiging uit mijn kindertijd dat alles mogelijk is en dat magie bestaat. Want eerlijk is eerlijk…

Als je erin gelooft, bestaat het. Toch? 

IMG_20131116_123017

Advertenties

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s