Ode aan Het Boek

Oké. Na mijn schaaltjesverzameling moet ik nog een verslaving opbiechten. Boeken. Ze zijn onweerstaanbaar. Sinds de Openbare Bibliotheek in het dorp is wegbezuinigd, heb ik waarschijnlijk de grootste boekencollectie van Anna Paulowna. En, nerd als ik ben, staan ze uiteraard op alfabetische volgorde gesorteerd. (Los van alle stapeltjes boeken in huis, alle uitgeleende – en niet teruggekregen – boeken, en alle boeken die niet meer in de kast passen en er bovenop gegooid zijn. Nu ik dat zo zeg: Tijd voor een grote reorganisatie binnenkort! 🙂 )

IMG_20140311_184634

Terug naar het boek. Want waarom staat er voor een godsvermogen aan boeken in mijn kast? De meeste mensen begrijpen er niets van. Waarom zou je boeken willen kopen? Je kunt ze tenslotte ook lenen of op een e-reader lezen. En meestal lees je ze toch niet opnieuw! Dan zeg ik vaak: ‘Waarom bewaar je foto’s? Je gaat het toch niet opnieuw beleven?’ Foto’s bewaar je om herinneringen op te halen, om niet te vergeten, om verhalen met anderen te delen, om beelden uit het verleden tastbaar te maken. Voor boeken is dat niet anders. Een kwartiertje met mijn neus en grijpgrage klauwtjes in mijn boekenkast doet hetzelfde als een kwartiertje foto’s kijken. En voor de nieuwsgierigen onder u: Ik leen ze graag uit!

IMG_20140311_184545

Heb jij dat ook? Dat je moeite hebt om afscheid te nemen van boeken? In het begin van het boek lees ik vaak gulzig en snel. Maar als het einde van het boek nadert, ga ik steeds langzamer lezen omdat ik het boek eigenlijk niet uit wil lezen. Een boek uitlezen betekent afscheid nemen van de hoofdpersonages met wie je zo’n tijd mee hebt mogen lezen. Zo las ik in de voorjaarsvakantie het boek ‘Het Rosie Project’. Het gaat over een hoogbegaafde man met een autistische stoornis die op de meest hilarische manier op zoek gaat naar de liefde van z’n leven. Natuurlijk verloopt alles anders dan gepland, mede doordat hij sarcasme en grapjes heel letterlijk neemt. Wat zeer herkenbaar is voor mensen die in het onderwijs werken… Een absolute aanrader!

IMG_20140311_184440

Op dit moment lees ik ‘Filosofie van het kijken’ over hoe je beter kunt leren kijken naar kunst. Wat het boek extra leuk maakt, is dat mijn vader (die alles behalve een boekenverslinder is) dit boek op geheel eigen houtje heeft gevonden en voor me heeft gekocht als verrassing. Hoe treffend! Geen betere cadeautjes dan boeken..!

IMG_20140311_184218

Soms maak ik me wel een beetje zorgen over de toekomst van het boek. Anno 2014 gaat alles snel snel snel en moet alle informatie kort kort kort zijn. Ik merk het ook aan mezelf, ondanks dat de computer pas in mijn tienertijd echt in mijn leven kwam. Ik lees liever de korte artikeltjes op Nu.nl (vol met spelling- en taalfouten) dan een goede krant. Ik warm liever iets makkelijks op dan dat ik uitgebreid kook. Ik lees gemakkelijker een artikeltje dan een heel boek… We nemen meer informatie tot ons op een intensievere manier, maar onze spanningsboog wordt steeds korter. Lezen vergt heel wat van je concentratie. En daar komt het doen doen doen, het zogenaamde multi-tasken, nog bij. Het journaal kijken en tegelijkertijd koken. Een gesprek voeren en tegelijkertijd zitten haken. Een documentaire kijken en tegelijkertijd een verslag maken. Iemand bellen en tegelijkertijd de plee schrobben. Nieuwe muziek opzoeken en tegelijkertijd stofzuigen. Een tijdschrift lezen en tegelijkertijd met je telefoon zitten klooien. Dat kan niet met boeken. Voor het lezen van een boek moet je al het andere opzij leggen en ruimschoots de tijd nemen om je in je boek te verdiepen. En dat is ook precies wat lezen zo ontspannend maakt. Mmmm… Dat wil ik weer meer doen…

En dus maakte ik vandaag een beetje tijd vrij om, tijdens de boekenweek 2014, mezelf te trakteren op een uitje naar mijn favoriete boekhandel, Plukker in Schagen. Uren kan ik me hier vermaken. Bladeren, lezen, kijken, snuffelen, voelen. Niemand die raar opkijkt, want de medewerkers van Plukker begrijpen mijn tic volkomen. Beeld ik me tenminste in… En altijd weer hetzelfde dilemma: Kijken of kopen?

Argumenten om NIET te kopen: Goed voor mijn kapitaal vermogen.
Argumenten om WEL te kopen: Goed voor intellectueel vermogen. Goed voor empathisch vermogen. Goed voor de boekenkast. Goed voor Plukker. Goed voor de schrijver. Goed voor de economie. Goed voor mijn humeur.

Keuze gemaakt. Tasje gevuld. Hieronder de nieuwe aanwinsten, inclusief het boekenweekgeschenk 2014!
(Ik kijk het meest uit naar het boek van Jonas Jonasson. Ken je zijn boek ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’? GE-NI-AAL. Als je tenminste van Forest Gump-achtige absurditeiten houdt. Ik heb zelden zo hard om een boek gelachen.)

IMG_20140311_184350

Zo aan het einde van mijn hak-op-de-tak-boeken-pleidooi nog een oproepje: Mensen mopperen dat winkelstraten leeg staan maar kopen ondertussen zelf ook al hun spullen via internet. Laat bol.com eens met rust en GA NAAR JE BOEKHANDEL! (De boeken die zij niet in de winkel hebben, kunnen ze bijna altijd voor je bestellen).

Punt.

Radio uit. Kaarsjes aan. Ik duik één van mijn nieuwe boeken in.

PS: Als ik een boek te spannend vind, lees ik vaak de laatste bladzijde van het boek om mezelf gerust te stellen. En niet zelden leidt dat ertoe dat ik het boek verder achterstevoren uitlees… Wat is jouw rare boekentic?

Advertenties

5 thoughts on “Ode aan Het Boek

 1. De 100 jarige man is geniaal! Ik had er laatst ook eentje in die trant.. Ik kan niet meer op de titel komen. Donderdag vertel ik het je! Zo leuk. En lezen is heerlijk! Ik hou d’r van en geef je groot gelijk met je verzameling. Voor in de trein zweer ik bij E-books, maar als ik de tijd heb dan gaat mijn voorkeur uit naar de papieren versie. Voor nu ga ik nadenken over de titel!

 2. boeken….je kunt er niet genoeg hebben
  ook ik heb een uitpuilende boekenkast
  en geniet van de bieb
  want je kunt nu eenmaal niet alles kopen
  en je kast staat al overvol
  het meeste geniet ik in de vakanties
  boek op schoot en verder niets
  ik hoor niets meer, zie alleen het boek
  en soms lees ik dat in één dag uit
  daarom is de vakantie zo fijn
  dan kan dat ook en hoef je niet op de tijd te letten
  heerlijk
  boeken moet je ook voelen
  ik heb niks met een e-reader
  geef mij maar een goede thriller

 3. Hetbommenmeisje is ook weer schitterend . Ik heb naast het boekenweekgeschenk van Tommy Wieringa ook het boekenweekessay van Jelle Brandt Corstius’ gekocht. Ik verzamel beide….
  Tonio vond ik schitterend dus uitverkoren komt ook nog….
  Ik lees graag een papieren boek maar op vakantie ( vliegtuig) neem ik graag de e-reader mee!

 4. Hoi Maaike,
  mijn boekentic,,,,,,,,WO I en WO II daar geef ik geld aan uit. Memoires, dagboeken geschiedkundig etc .. alleen geen oorlogsromans er moeten feiten en waarheden kloppen.
  verders thrillers via de bieb.
  Waarom geen ereader, vreselijkkkkkkkk, ik wil papier voelen en ruiken, ik wil in bed een lamme arm hebben omdat ik ongelukkig heb gelegen (katten ha ha) en het boek vast gehouden.
  Bladzijdes omslaan en een boekenlegger ertussen als ik mij eruit moet rukken.
  Heb zoveel plezier van mijn collectie dat als ik een nieuw boek heb en er wordt een feit of jaartal geplaatst dat ik mijn andere boeken er ook bij kan pakken, wat een plezier en beter dan tv kijken.

  Ik wens je nog heel veel lees plezier, Mir

 5. Pingback: Kaartenrek voor de Hamsteraar | Gekkiggeitje

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s