Heavenly Caramel Shortcake

Een hele tijd geleden at ik voor het eerst Caramel Shortcake bij Anne&Max in Alkmaar. Alsof er een engeltje over mijn tong pieste! Dat wilde ik ook kunnen maken. En dus begon het experimenteren. Bij de eerste poging werd de bodem veel te hard en kreeg ik ‘m onmogelijk los van het bakblik. Bij de twee poging was de karamel keihard (rubber was er niets bij). De derde poging was eindelijk succesvol. En ik geloof dat ik de juiste slag te pakken heb, want gisteren maakte ik ‘m opnieuw. Met succes! Want ik wist er een paar gezellige meiden mee naar m’n bank te lokken… 😉

IMG_20140928_120756

Zelf maken? Zo deed ik het!

Ingrediënten voor de bodem:
♥ 55 gram suiker
♥ 120 gram boter
♥ 180 gram zelfrijzend bakmeel
♥ Snufje zout

Ingrediënten voor de karamelvulling:
♥ 1 blikje gecondenseerde melk
♥ 60 gram boter
♥ 4 el donkerbruine basterdsuiker

Ingrediënten voor de topping:
♥ 200 gram melkchocolade
♥ 40 gram witte chocolade

Bereiding bodem
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de boter en suiker tot het romig wordt, voeg het zelfrijzend bakmeel in gedeeltes toe en mix het geheel totdat het meel goed is opgenomen. Bekleed een ingevette bakvorm vervolgens met het deeg. Prik gaatjes in de bodem en bak het geheel in 20 minuten gaar.

Bereiding karamelvulling 
Smelt de boter in een pannetje. Voeg de melk en suiker toe. Blijf roeren op een laag vuur tot alle suiker is opgelost. Als alle suiker opgelost is, zet je het vuur hoger en blijf je kloppen met een garde. Breng het mengsel aan de kook en laat dit ongeveer 5-10 minuten koken terwijl je roert. De karamelvulling is klaar als deze genoeg is ingedikt. Giet de vulling op de afgekoelde koekbodem en verspreid dit met een spatel gelijkmatig in de vorm. Zet het geheel in de koelkast om te laten afkoelen.

Topping
Wanneer de karamel is afgekoeld smelt je de melkchocolade au bain marie. Zodra alle chocola is gesmolten haal je de kom van het pannetje water en zet je deze apart, laat de chocolade iets afkoelen. Doe de witte chocola ondertussen in een wegwerp spuitzakje, leg deze in de magnetron en smelt hierin de chocola. Giet de melkchocolade in de vorm en verspreid deze over de karamel. Knip het puntje van het spuitzakje af en spuit lijnen van links naar rechts over de bodem heen. Pak een mes of prikker en haal deze van boven naar beneden door de laag chocola, zo ontstaat het patroon op de taart. Zet de taart in de koelkast zodat de laag chocolade hard kan worden. Eet smakelijk!

(En oké, even eerlijk, between us, dat versieren met de witte chocolade is mij niet gelukt… Het wilde niet goed smelten, werd te snel weer hard, het was één grote klontjesbende! Maar misschien kan jij het beter!)

IMG_20140928_121437

Advertenties

8 thoughts on “Heavenly Caramel Shortcake

  1. Heavenly is misschien nog wel zo’n goede benaming. Ik ken het als Millionaire’s Shortcake en heb het kortgeleden voor mijn verjaardag gemaakt. Het koste iets meer tijd dan in had ingecalculeerd, dus vlak voordat iedereen naar huis ging was de taart pas klaar. Maar het was de moeite dubbel en dwars waard!

  2. Oooh wat doe je me aan ;p! Haha wat ziet dit er onwijs lekker uit, hmm! Ik ga deze opslaan, misschien dat ik ‘m met mijn verjaardag maak 😀 lekker!

    Liefs Rosie

Laat een reactie achter

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s